Agenda

Evenement details:

 • vr
  01
  mrt
  2019
  14.30 uurRegionaal Archief Alkmaar

  Truitje Bosboom-Toussaint, misschien wel de beroemdste Alkmaarse uit de negentiende eeuw, was alom gevierd als schrijfster. Maar hoe uitzonderlijk was het in haar tijd dat zij schreef? Hoe leefde zij en andere vrouwen om haar heen? En waar heeft haar pionierswerk als vrouwelijk auteur toe geleid?

  Deze cursus geeft een inkijkje in vrouwenlevens in de regio Alkmaar in de 19e eeuw. We lezen fragmenten van Truitje Bosboom-Toussaint, maar bijvoorbeeld ook van Betsy Hasenbroek. Zij woonde enige jaren in de pastorie van Heiloo, de twee schrijfsters waren goed bevriend. Hoe komt het dat de een volledig is vergeten, terwijl de ander is gehuldigd?

  Een generatie later baarde Cécile de Jong van Beek en Donk opzien. Deze schrijvende freule groeide op in Alkmaar en schreef in 1897 de eerste feministische roman van Nederland: Hilda van Suylenburg.

  Naast deze schrijversverhalen duiken we ook in dagboeken en andere documenten die vrouwenlevens uit die tijd weerspiegelen, zoals de uitgebreide aantekenboekjes van Cornelia Henderika Tigler Wybrandi, echtgenote van de Alkmaarse zeepziederijdirecteur Pieter de Lange.

  Het unieke van deze cursus is dat er elke les bijzondere archiefstukken te bewonderen zijn, die te maken hebben met de schrijvers en thema’s die we behandelen. Zo komt deze tijd niet alleen via woorden, maar ook via tastbare voorwerpen tot leven. Cursusleidster is Renate Sun-Louw, oprichter van de website overliteratuur.nl.

  Cursusdata: 1, 8, 15 en 22 maart
  Tijdstip: 14.30 – 16.15 uur
  Locatie: Regionaal Archief Alkmaar
  Kosten: € 60,-, inclusief lesmateriaal, koffie, thee en iets lekkers
  Maximaal 12 deelnemers

  Inschrijven: Regionaal Archief Alkmaar