Literaire Salon: De Rode Zaan

Aan het einde van de 19e eeuw kreeg de Zaanstreek een strijdlustig klinkende bijnaam: de Rode Zaan. Een verwijzing naar de vurige socialistische aanhang in de streek. Deze Mens durf te lezen! brengt een collage aan verhalen en liederen over die begintijd van de rode Zaanstreek.

De Zaanse arbeiders leidden een zwaar bestaan, het contrast tussen armoede en rijkdom was pijnlijk groot. Er was diepe behoefte aan uitzicht op een beter leven, een verlichting van de noden. Bevlogen verhalenvertellers als ‘rode dominee’ Ferdinand Domela Nieuwenhuis en volksschrijver Cor Bruijn hadden daar een scherp oog voor. Wij laten hun verhalen opnieuw klinken.

Primeur: Jacob Israël de Haan op muziek
Een andere verteller van ‘rode’ verhalen was schrijver Jacob Israël de Haan, opgegroeid in Zaandam. Hij wist uit eigen ervaring maar al te goed wat armoede betekende. Over de noden van het volk schreef hij een reeks ‘Opstandige liederen’. Nooit eerder zijn deze liederen op muziek gezet, maar het Zaanse muzikale duo Moondance durfde het aan en maakte speciaal voor Mens durf te lezen! twee prachtige arrangementen. Een primeur!

Renate Sun-Louw van Over Literatuur geeft tijdens deze Salon twee ‘mini-colleges’: over Ferdinand Domela Nieuwenhuis als verteller en over Jacob Israël de Haans periode als socialistisch schrijver.

Kaarten bestellen

Datum

19 apr 2020

Tijd

16:00 - 17:30

Kosten

€ 18,60

Locatie

Zaantheater
Zaandam

Organisator

Mens durf te lezen!
Website
http://www.mensdurftelezen.nl
 • Nieuwst

 • Populair

 • Agenda

  maart 2020
  april 2020
  mei 2020
  juni 2020
  Geen evenementen gevonden!
 • @overliteratuur op Twitter

 • Categorieën