Tentoonstelling: 100 jaar Het huisje aan de sloot

In het voorjaar van 1921 verscheen de allereerste editie van Het huisje aan de sloot van Carry van Bruggen. 100 jaar later is dat een tentoonstelling in de bezoekershal van het Zaanse stadhuis waard, want nooit daarvoor – of daarna – werd de Zaanstreek zo prominent geportretteerd in de Nederlandse literatuur.

Het huisje aan de sloot is Carry van Bruggen op de top van haar kunnen. De bundel bestaat uit impressionistische schetsen, geschreven vanuit het perspectief van een leergierig, gevoelig meisje van ongeveer 9 jaar. Carry van Bruggen verplaatste zich terug naar het kind dat ze was. Daarbij ging het haar niet om feitelijke waarheid, maar om waarachtigheid, zoals ze het zelf uitdrukte. Door de jaren heen is het een van haar meest gelezen werken gebleven, met maar liefst 27 drukken. Na Het huisje aan de sloot volgde nog twee ‘herinneringsboeken’: Avontuurtjes (1922) en De vier jaargetijden (1924).

Deze tentoonstelling viert deze bijzondere boekenreeks. Allereerst geven we een indruk van de schrijfster zelf en haar omvangrijke oeuvre. In de verdere tentoonstelling nemen we je mee door Carry van Bruggens Zaanstreek in drie thema’s: contrasten in de samenleving; omgeving; mensen.

Fragmenten uit de drie herinneringsboeken worden tot leven gebracht met beeldmateriaal uit het Gemeentearchief Zaanstad en objecten uit het Zaans Museum. Samen geven ze een beeld van de Zaanstreek aan het einde van de negentiende eeuw.

De tentoonstelling is ingericht door Renate Sun-Louw (Over Literatuur) en Aimée Klerk (Gemeentearchief Zaanstad). Lees hier meer over de opening.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 27 augustus, tijdens openingstijden van het stadhuis. Mondkapje voorlopig nog verplicht, en het is handig om op rustige momenten langs te komen: maandag tot en met donderdag na 16.00 uur, vrijdag na 12.00 uur.

Adres: Stadhuisplein 100, Zaandam (naast het station)

Opening van de tentoonstelling

Detail uit het thema ‘contrasten in de samenleving’. Breimand en breinaalden (19e eeuw) uit collectie Zaans Museum, meisjesportret uit collectie Gemeentearchief Zaanstad.

Tentoonstelling ingericht samen met Aimée Klerk.

Voormalig stadsdichteres Ellis van Atten kwam bij de opening een gedicht voordragen over Carry van Bruggen en haar broer Jacob Israël de Haan.

Datum

17 jun 2021 - 27 aug 2021
Expired!

Tijd

09:00 - 17:00
Luister! Boekenweekspecial-podcast van SunFM