In maart 2021 brengt Uitgeverij Oevers een selectie uit van het korte werk van Carry van Bruggen. Dit ter ere van het eeuwfeest van Het huisje aan de sloot, dat in 1921 voor het eerst verscheen.

Het huisje aan de sloot is de meest geliefde bundeling korte verhalen van Carry van Bruggen, met maar liefst 27 drukken tot nu toe. Haar andere korte werk heeft veel minder aandacht gekregen, terwijl er dezelfde bijzondere kwaliteiten in te vinden zijn. Avontuurtjes is bijvoorbeeld net als Het huisje aan de sloot geïnspireerd op haar jeugd, met hetzelfde perspectief, dezelfde sfeer en dezelfde opmerkzaamheid.

De bundel die uitkomt bij Uitgeverij Oevers brengt enkele verhalen uit Het huisje aan de sloot en Avontuurtjes voor het eerst samen in één uitgave. Daarnaast onder meer aandacht voor columns en reisimpressies, waardoor we een heel andere kant van de schrijfster leren kennen.

De bundel gaat vergezeld van een uitgebreide introductie op leven, opvattingen en schrijfstijl van Carry van Bruggen, zodat deze ook als kennismaking kan dienen voor lezers die nog niet (zo) bekend met haar zijn.

Ik ben trots dat ik deze bundel mag samenstellen en verzorgen. Carry van Bruggen is een unieke stem in onze literatuurgeschiedenis; scherp van geest, diepgaand in haar emoties. Ze durfde zonder vrees of schroom op te schrijven wat ze vond en voelde. Ook heeft ze een heel opmerkzaam oog voor onderlinge verhoudingen en contrasten in de samenleving. Juist daarom denk ik dat ze hedendaagse lezers nog steeds kan fascineren.

Renate Sun-Louw