Op het podium

Via deze site wil ik mijn liefde en fascinatie voor literatuur doorgeven. Soms doe ik dat ook op het podium. Ik geef cursussen, lezingen en mini-colleges over literatuur.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis 2018 mocht ik bij Gemeentearchief Zaanstad een lezing geven over ‘Opstandige teksten’. Arbeiders rond 1900 probeerden via allerlei teksten de burgerij voor zich te winnen in de strijd om een menswaardig bestaan. Ik onderzocht hoe en waarom zij dit deden en deelde dat met het publiek. Een korte impressie is te zien in deze video:

Sinds 2017 mag ik inhoudelijke bijdragen leveren aan Mens durf te lezen!, de literaire salon van de Zaanstreek. Producent Anita Gundlach brengt onder deze naam drie keer per seizoen een veelzijdig programma met muziek, verhalen en theatrale momenten. Op 15 april 2018 vertelde ik het publiek over een bijna vergeten roman van de Zaanse schrijver Cor Bruijn: De zaadsjouwers. In dit zeer sociaal betrokken werk betreedt hij de harde wereld van arbeiders in de Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw. Als je dit gelezen hebt, kijk je nooit meer hetzelfde naar al die mooie pakhuizen en molens langs de Zaan. In deze video enkele fragmenten:


En op 4 februari 2018 stond de salon in het teken van Nescio’s Natuurdagboek. Ik sprak met de zaal over de stijl van Nescio. In deze video twee fragmenten:

Bij BIND, de geweldige culturele huiskamer van het Hembrugterrein in Zaandam, mocht ik op 19 januari 2018 het publiek meenemen op een literaire reis met als thema ‘de schrijver, het regime, de lezer’. Ik vertelde over literatuur in China, Rusland, Kenia en het Spanje onder Franco. Pianiste Karlijn Blans speelde daarbij toepasselijke werken. In deze video een samenvatting:

Video’s: Di-Lan Sun