Leeskring met Chen Yuhong en Silvia Marijnissen

Bijzonder bezoek: op 21 mei komen dichteres Chen Yuhong en vertaalster Silvia Marijnissen naar BIND, de culturele huiskamer van Zaandam.

Chen Yuhong is een van de grootste dichters van Taiwan, haar werk werd internationaal bekroond. Haar gedichten zijn nu voor het eerst naar het Nederlands vertaald door Silvia Marijnissen. Het werk van Chen Yuhong omschrijft ze liefdevol als ‘yin en yang: golvend tussen complementaire krachten: tussen oost en west, maar ook tussen schetsmatigheid en precisie, als in impressionistische schilderijen, of tussen fluïde verzen en een strakke opbouw. Ook kan ze haar ideeën nu eens in uiterste eenvoud verwoorden en dan weer op licht surrealistische wijze.’

Tijdens deze leeskring gaan Chen Yuhong en Silvia Marijnissen met elkaar en met het publiek in gesprek over poëzie in het Chinese taalgebied. Enkele gedichten diepen we samen verder uit. Kom genieten van de schoonheid en kracht van poëtische taal. Je bent ook van harte welkom als je weinig ervaring hebt met poëzielezen; laat je verrijken en verrassen.

Over de gasten:

Chen Yuhong debuteerde in 1996 op 44-jarige leeftijd. Sindsdien heeft ze acht dichtbundels uitgebracht en is ze uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde dichters van Taiwan. Ze won meerdere prijzen in binnen- en buitenland. Ook als vertaalster heeft ze een grote reputatie; ze vertaalde onder meer poëzie van Margaret Atwood en Nobelprijswinnares Louise Glück. Ze woonde zo’n tien jaar in Canada. In haar werk zijn inspiratiebronnen uit zowel de Westerse als de klassieke Chinese poëzie te herkennen.

Silvia Marijnissen is dé expert op het gebied van Chineestalige poëzie in ons taalgebied. Ze zorgde ervoor dat Nederland kennismaakte met enkele van de grootste dichters uit China en Taiwan. Bekender is ze om haar prozavertalingen van onder meer Eileen Chang en Nobelprijswinnaar Mo Yan. Ze was ook een van de drie vertalers van de Chinese klassieker De droom van de rode kamer, die in 2022 de Filter Vertaalprijs won.

Renate Sun-Louw van Over Literatuur is moderator.

Datum en tijd: zondag 21 mei, 15.00 uur
Locatie: BIND, Middenweg 107, 1505RK Zaandam (getransformeerd transformatorhuisje op het Hembrugterrein)

Bestel tickets