Agenda

 • vr
  04
  okt
  2019
  Gemeentearchief Zaanstad

  Gemeentearchief Zaanstad blikt samen met de vier vrouwelijke Zaanse wethouders en diverse sprekers terug op 100 jaar Vrouwenkiesrecht in de Zaanstreek.

  Het programma:
  13:30 - 14:00 Inloop
  14:00 - 14:10 Welkomstwoord door Frans Hoving, gemeentearchivaris
  14:10 - 14:40 Lezing door Renate Sun-Louw over Vrouwenkiesrecht in de Zaanstreek
  14:40 - 15:15 Groepsgesprek onder leiding van Juliette Berkhout met de wethouders Natasja Groothuismink, Sanna Munnikendam, Songül Mutluer en Rita Noordzij
  15:15 - 15:35 Pauze
  15:35 - 16:00 Lezing door Hubert Vandewalle over zijn overgrootmoeder, Wilhelmina Hofman-Poot (eerste vrouwelijke wethouder in Oostzaan)
  16:00 - 16:25 Lezing door Els Veenis-Kaak over het Raadsbreed Vrouwen Overleg (R.V.O.) vanaf 1979
  16:30 - 17:00 Borrel in de foyer, inclusief Verhalenbank (Zaans Museum)

  Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden bij het Gemeentearchief: https://archief.zaanstad.nl/nieuws/agenda/249-100-jaar-vrouwenkiesrecht-in-de-zaanstreek

 • do
  07
  nov
  2019
  19.30 uurGemeentearchief Zaanstad

  Deze cursus is vernoemd naar de felle roman ‘Uit het leven van een denkende vrouw’ van Carry van Bruggen uit 1920. Hierin schrijft zij trefzeker over alle tumult rond de rol van vrouwen aan het begin van de twintigste eeuw. Tijdens deze cursus duiken we in de hevige discussies en brandende kwesties uit die tijd. Dat doen we aan de hand van opzienbarende leesfragmenten en prachtige archiefstukken.

  Het werk van Carry van Bruggen vormt een rode lijn in de cursus, maar zij is zeker niet de enige schrijver die aan bod komt. We volgen drie thema’s:

  Persoonlijke leefwereld
  Carry van Bruggen groeide op in Zaandam. Hoe was het dagelijks leven voor haar en voor andere vrouwen uit haar tijd? Om daar een levendig beeld van te krijgen, bekijken we onder meer unieke dagboeken uit Gemeentearchief Zaanstad, die nooit eerder aan publiek zijn getoond.

  Literaire wereld
  We ontdekken de literaire wereld aan het begin van de twintigste eeuw en de unieke plek van Carry van Bruggen daarbinnen. Daarbij lezen we niet alleen fragmenten van Carry zelf, maar ook van tijdgenoten.

  Vrouwelijke pioniers
  In 1919 werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd – precies honderd jaar geleden! Natuurlijk lieten Carry van Bruggen en andere schrijvers van zich horen. Hoe reageerden zij op het kiesrecht en andere heikele ‘vrouwenkwesties’? Met een verrassende rol voor de Zaanse zanger-tekstschrijver Dirk Witte.

  De cursus is opgebouwd rond leesfragmenten en bijzondere Zaanse archiefstukken. Zo komt deze periode tastbaar tot leven.

  Praktische gegevens

  Data:            7, 14, 21 en 28 november.
  Tijd:              19.30 – 21.00 uur
  Locatie:        Gemeentearchief Zaanstad
  Kosten:         € 60,-, inclusief lesmateriaal, koffie, thee en koekjes.
  Inschrijven:   renate@overliteratuur.nl

  Van de cursisten wordt gevraagd om voor aanvang enige teksten te lezen. De leeslijst wordt ongeveer een maand van tevoren bekendgemaakt.

  Renate Sun-Louw van Over Literatuur is cursusleider. Ze maakt de cursus voor Mens durf te lezen! en in samenwerking met Gemeentearchief Zaanstad.

  Deze cursus werd ook gehouden in februari 2019, wegens succes op herhaling!

 • zo
  19
  apr
  2020
  16.00 uurZaantheater

  ‘De Rode Zaan’ werd de Zaanstreek in de eerste helft van de 20e eeuw genoemd. De strijd om een beter bestaan voor arbeiders woedde hier hevig. Ook schrijvers als Jacob Israël de Haan steunden deze strijd, en daar mag ik een mini-college over geven tijdens deze special van 'Mens durf te lezen!'.

  Meer informatie volgt!