Cursussen & lezingen

Mijn liefde en fascinatie voor literatuur probeer ik niet alleen over te brengen op deze site, maar ook in cursussen, lezingen en mini-colleges.

Cursussen

Een zeldzame eerste druk, beeldmateriaal uit de tijd waarin een roman zich afspeelt, historische documenten die de gebeurtenissen in een verhaal weerspiegelen: literatuur en archiefstukken versterken elkaar op allerlei manieren. Op die wisselwerking baseerde ik in 2018 voor het eerst een cursus: ‘Zaanse schrijvers rond 1900’, bij Gemeentearchief Zaanstad.

De cursisten waren gelukkig net zo enthousiast als ik over deze extra dimensie. In 2019 geef ik daarom twee nieuwe cursussen die literatuur en archiefstukken met elkaar verbinden. Beide draaien om vrouwenlevens rond 1900. Bij Gemeentearchief Zaanstad vormt het werk van Carry van Bruggen de rode draad, bij Regionaal Archief Alkmaar is dat Truitje Bosboom-Toussaint.

Lezingen

In de Maand van de Geschiedenis 2018 gaf ik bij Gemeentearchief Zaanstad een lezing met als thema ‘Opstandige teksten’. Ik liet zien hoe arbeiders begin twintigste eeuw vochten voor een beter bestaan, en hoe ze daarbij hun publiek bespeelden. Daarbij besprak ik historische documenten én literaire werken (impressie op video).

In januari 2018 stond ik op het podium bij BIND, de geweldige culturele huiskamer van het Zaanse Hembrugterrein. Thema: De schrijver, het regime, de lezer. Ik vertelde over literatuur in onder meer China en Rusland. Pianiste Karlijn Blans speelde daarbij toepasselijke werken (impressie op video).

Mini-colleges

Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek, is een veelzijdig evenement met verhalen, muziek en theatrale intermezzo’s. Ik mag daar sinds 2017 af en toe een ‘mini-college’ geven. In april 2018 vertelde ik het publiek over een bijna vergeten roman van de Zaanse schrijver Cor Bruijn: De zaadsjouwers (impressie op video). En in februari 2018 over schrijfstijl in Nescio’s Natuurdagboek (impressie op video).